Erik Alexandersson, en av de boende i Helenevik som oroas över mer trafik i området. Foto: Anna Brodin/SR Göteborg.
Trängselskatten

Mölndalsbor befarar smittrafik

Planerna på trängselskatt i Göteborg börjar nu leda till protester bland boende utanför stan.

De senaste utredningsförslagen visar nämligen vilka alternativa vägar som några bilister - för att slippa betala - troligen skulle välja när trängselskatter införs.

Ett område där trafiken, enligt utredningen, skulle öka är nordöstra Mölndal. Där har gruppen tryggtrafik.nu, en grupp boende som verkar för en trygg trafikmiljö, reagerat. En av de engagerade är Josefin Nilsson, som bor i Helenevik.

– Östra Mölndal har ju redan idag väldigt mycket genomfartstrafik och fungerar som en tvärförbindelse mellan riksväg 40 och E6, säger Josefin Nilsson. Det är ju inte lämpligt i ett sådant område som är ett vanligt bostadsområde. Det finns inte plats för någon mer genomfartstrafik, eller smittrafik som man kallar det.

Enligt en preliminär siffra i den senaste utredningen om trängselskatter i Göteborg skulle antalet fordon på Rådavägen, Stensjögatan och Gunnebogatan öka med mellan 3 000 och 5 000 varje dygn.

Tryggtrafik.nu är kritiska till fler bilar på de redan hård belastade vägarna och har spridit flygblad i området, där de uppmanar boende att framföra eventuell kritik till politikerna.

En som fått ett flygblad hem i brevlådan är Göran Persson. Också han oroas av fler bilar i området.

– Med tanke på att vi har en skola, väldigt mycket bebyggelse och många utfarter längs med vägarna här, gör ju det att man blir väldigt skeptisk till en ökning av trafiken.

Erik Alexandersson har bott i Helenevik i sex år och han upplever att antalet bilar har ökat sedan han flyttade dit.

– Ja, det känns som det, säger han. Sedan man fick barn och har börjat promenera mer med barnvagnen, så har jag tänkt på att det är väldigt mycket bilar. Det är jättetrångt här.

Senare i veckan, på onsdag respektive torsdag, ska kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige säga sitt om den senaste utredningen av trängselskatter i Göteborg.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se


I  måndag eftermiddag blir det telefonväkteri och sedan chatt om trängselavgifterna. Då medverkar bland annat Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".