Dans fängslar nioåriga killar

Svenska Balettskolan i Göteborg har för femte året i rad arrangerat en dag där bara killar får chansen att testa sina ben in i en värld som annars domineras av tjejer.

Och igår kom 70 nioåriga killar till Göteborgsoperan där de under ledning av operans egna dansare fick pröva på balett, hiphop och akrobatik.

- Det märks att intresset bland unga killar att pröva på dans blir större för varje år som går - säger samordnaren Heidi Christensson.

– I år var det så att vi fick tacka ner till nästan hundra pojkar. Det blev fullt på bara några dagar. Det var nog många som blev besvikna men vi är glada för att intresset varit så stort.

Vad är syftet med detta arrangemang?

– Vi vill skapa ett intresset för balett och för dans och att tala om att Svenska balettskolan finns här i Göteborg. Självklart önskar vi att de ska upptäcka skolan och söka sig till oss.

Kommer ni uppmuntra pojkar som visar en särskild fallenhet för balett?

– Det är inte så vi arbetar idag men vi har ju personal här. Om man ser någon som visar särskild talang så... men det här är ingen talangjakt.

Nej, syftet med killdagen på Göteborgsoperan var inte att hitta blivande dansstjärnor. Men bland de pojkar som igår kämpade där med bl annat hiphopstegen fanns åtminstone en som planerar att bli dansare. Nioårige Joys Mitongo.

– Jag dansar hiphop  i Frankrike.

Vad är det roligaste med dansen?

– Det är kul och intressant och jag bli glad när jag dansar.

Drömmer du om att dansa på scen någon gång?

– Ja, jag vill danska och sjunga som Mickael Jackson.

Oj, vill du bli en ny Michael Jackson?

– Kanske.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".