Gamla Ullevi dubbelt så dyrt

Byggnotan för Gamla Ullevi slutade på 366 miljoner kronor, enligt en rapport i kommunen. Det är mer än dubbelt så mycket som kommunfullmäktige sade ja till i ett beslut 2005 då kalkylen talade om 180 miljoner kronor.

Den borgerliga oppositionen har efterlyst kostnadsuppföljningen som nu efter flera år har lämnats till kommunstyrelsen.

Den avslöjar att kommunala bolaget HIGAB som byggt den nya fotbollsarenan fått sälja fastigheter för 100 miljoner kronor för att undvika kraftiga underskott.

Alliansklubbarna får nu betala högre hyra, förra året blev hyreshöjningen fem miljoner kronor.

Fortfarande återstår kostnaden för den aktiva vibrationskontroll som ska installeras för att minska skakningar i grannfastigheter, det kan kosta 10 miljoner kronor.

Stadskansliet säger i rapporten att av den totala fördyringen på 186 miljoner kronor kom 80 miljoner kronor från prishöjningar som delvis kopplas till svårigheten att få entreprenörer under högkonjunkturen.

Tilläggsbeställningar av lounger, kombiläktare och inredning med mera, bland annat på grund av höjda säkerhetskrav, kostade 106 miljoner kronor.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista