Halveringen av stadsdelsnämnderna

Kommunstyrelsen sa ja

Göteborgs 20 stadsdelsnämnder blir 10 nästa år. Idag sa kommunstyrelsen ja till att halvera antalet stadsdelsnämnder och kommunfullmäktige väntas fatta samma beslut imorgon.

I 20 år hade Göteborg 21 stadsdelsnämnder, idag är de 20 efter sammanslagningen av Frölunda och Högsbo vid årsskiftet och nästa år blir de 10. En utredning som en enig kommunstyrelse nu godkänt säger att stadsdelarna blir mer stryktåliga ekonomiskt och att servicen blir mer likvärdig i olika delar av Göteborg.

Två stadsdelar blir kvar intakta, Centrum och Lundby. Övriga slås ihop parvis eller tre och tre.

Några besparingar blir det inte på kort sikt, eftersom omställningen kostar. Men på sikt blir besparingen omkring 40 miljoner kronor om året, främst genom färre chefer.

Sammanslagningen av Torslanda och Biskopsgården har varit känsligast, men bara folkpartiet motsatte sig den till slut. Kommunalrådet Helene Odenjung:

– Det är väldigt långt mellan Torslanda och Biskopsgården och det ligger ett stort industriområde emellan. Det blir svårt att arbeta ihop det som en stadsdel. Men i det stora hela är jag väldigt nöjd med detta.

 FAKTA:

Stadsdelarna slås ihop så här:

Gunnared och Lärjedalen

Kortedala och Bergsjön

Härlanda och Örgryte

Linnéstaden och Majorna

Frölunda/Högsbo och Askim

Älvsborg, Tynnered och Södra Skärgården

Kärra/Rödbo, Tuve/Säve och Backa

Biskopsgården och Torslanda

Centrum och Lundby blir kvar som idag.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".