Regeringen vill skärpa straff för våld

Grov misshandel är ett så allvarligt brott att straffen för våldsbrott måste skärpas. Det föreslår regeringen och domaren Ulf Klerfalk vid Uddevalla tingsrätt är positiv.

Regeringen vill att särskilt allvarliga misshandelsfall skall ha ett minimistraff på fyra års fängelse.

I dag är minimistraffet för grov misshandel ett år. Det utdömda genomsnittsstraffet för grov misshandel i svenska domstolar är 19 månader, i stort sett ett och ett halvt år. Alltså långt ifrån maxstraffet på tio år.

Rättsväsendet välkomnar regeringens förslag om strängare straff. Till exempel rådman Ulf Klerfalk som är domare i Uddevalla tingsrätt. Han förstår regeringens motiv till förslaget om straffskärpning.

- De tycker nog att domstolarna inte använder sig på rätt sätt av den existerande straffskalan för grov misshandel, som ju går ända upp till tio års fängelse. Men enligt praxis utdöms vanligen mycket lägre straff på mellan ett och två års fängelse som mest. Trots att lagrummet redan idag täcker upp alla tänkbara former av grov misshandel.

- Men regeringen vill tydligen höja ribban för grov misshandel, så att domstolarna blir mer benägna att döma till längre fängelsestraff. Hade domstolarna använt straffskalan som det var tänkt, så hade en sådan här lagändring inte behövts.

Men det kan vara väldigt svårt att använda straffskalan ordentligt för riktigt grova fall, säger Klerfalk, och pekar på domen i Stora Höga-målet, där Uddevalla tingsrätt inte kunde döma männen bakom dödsskjutningarna till mer än fyra års fängelse för medhjälp till grov misshandel.

- Min personliga uppfattning är att man ofta kan se en feghet från domstolarnas sida vid utdömandet av straff för grov misshandel. Förhoppningsvis kan en straffskärpning ändra på det.

Brottsbalkens 3:e kapitel definierar misshandel som att en person tillfogas kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätts i vanmakt eller annat sådant tillstånd.

För att misshandeln skall betecknas som grov, ska den ha varit livsfarlig och gärningsmannen ha visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista