Niklas Aronsson kollar till sin fågelmatning. Foto: Elsa Persson.

Fåglar räknas i helgen

I helgen pågår årets räkning av vinterfåglar som genomförs under fyra dagar i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Här i landet är det Sveriges Ornotologiska Förening som står bakom projeket kallat "Vinterfåglar inpå knuten" och alla som har en fågelmatning hemma kan vara med och räkna.

- Det är ganska mycket bergfink, sedan är det grönfink och grönsiska. Talgoxe, blåmes naturligtvis. Sedan sitter det en stenknäckshanne i buskarna och på marken så hoppar en koltrasthona bland annat, säger fågelskådaren Niklas Aronsson i Torslanda.

Niklas Aronsson står med en kikare vid fönstret i familjens villa och räknar upp de fågelarter han ser vid sin fågelmatning i trädgården.

Det är en diger fågelbuffé av nötter och frön som serveras både på marken och i olika hängande anordningar, allt för att locka så mycket olika arter som möjligt.

Fågelräkningen genomförs nu för femte året i rad och den som vill räkna fåglar får helt enkelt hålla koll på sin fågelmatning under de här fyra dagarna och räkna de fåglar man ser, kanske flera gånger. De siffror man skickar in är det högsta antal man sett av varje art vid ett och samma tillfälle.

- Det finns en hel del arter som minskar i antal och för att kunna få koll på vilka arter det är som är hotade så måste man också veta hur många som finns av dem. Och det här är ett utmärkt sätt att just få koll på det.

Själv är Niklas Aronsson en inbiten fågelskådare som skrivit tre böcker om fåglar och fågelmatning, och han har också varit med och sammanställt statistik över de tidigare årens räkningar.

- Det är väldigt spännande se hur det här förändras från år till år. Varje vinter har liksom sitt speciella ansikte när det gäller vilka fåglar som är vanligast.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".