Kyrkoherde Ulf Sjögren och Amhultsprästen Ebbe Appelros på fältet där Amhults kyrka ska byggas. Foto: Jonas Franzén/SR.

Planer på nytt kyrkobygge kvar

Samtidigt som Svenska kyrkan säljer kyrkor i Göteborg för att det inte finns underlag att ha dem kvar, så går planerna på att bygga en ny kyrka i Torslanda vidare.

Ulf Sjögren som är kyrkoherde i Torslanda-Björlanda tror att kyrkan kommer börja byggas redan om ett år.

– Den ska ses som ett komplement till de medeltida kyrkor vi har här, säger han.

Det blåser, och regnar blöt snö i Amhult i Torslanda. Här är nu bara ett stort tomt fält, men alldeles här kommer ett bostadsområde byggas med en ny kyrka, bättre anpassad för musik, möten och aktiviteter än sina medeltida grannar.

– En kyrka här, där man inte sitter som i en buss i fasta bänkar, det kyrkorrummet kommer man kunna använda mycket mer, säger Ulf Sjögren.

– Det kommer vara en enplansbyggnad som är byggd i vinkel, säger Ebbe Appelros som är präst i Amhult och har varit involverad i byggplanerna sedan 2003.

Kommer det se ut som en kyrka?

– Exteriört så kommer det nog inte göra det, men däremot ska det placeras en klockstapel i modern tappning på framsidan, säger Ebbe Appelros.

De två männen står på det öppna fältet, pekar och förklarar. Ulf Sjögren tror att byggstarten kan bli redan om ett år. Mer exakt vet man när politikerna bestämt detaljplanen för området.

Finansieringen av bygget är klart sedan länge. Svenska kyrkan i Göteborg har redan sedan länge avsatt de 40 miljoner kronor som kyrkan väntas kosta. Men för att ha råd att driva kyrkan så kommer församlingen få lägga ned prästgården där det i dag bedrivs fritidsverksamhet. Men det görs till förmån för den första nybyggda kyrkan i Göteborg sedan kyrkan i Angered byggdes 1997.

– Då sa många att det var den sista kyrkan som skulle byggas i Göteborg. Men det visar ju sig nu att det är fel, säger Ulf Sjögren och tittar finurligt ut över den tomma marken dit kyrkan i Amhult är planerad.

Under 2000-talet har kyrkan i Göteborg gjort sig av med två kyrkor och arbetet med att se över vilka lokaler man vill ha kvar fortsätter. Och likadant som folk sa om kyrkan i Angered 1997, säger Ulf Sjögren om kyrkan i Amhult i dag:

– En helt ny fristående kyrka det undrar jag om inte det här är den sista i Göteborg.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".