Skolorna i Frölunda-Högsbo är nedläggningshotade, något uppdörda föräldrar protesterar mot.

Protest mot nedläggning av skolor

Den nya stadsdelen Frölunda/Högsbo vill spara 8 miljoner kronor på skolan. Det kan innebära antingen nedläggningar eller sammanslagningar av mindre skolor till större enheter.

Den tionde februari bör det vara klart hur Stadsdelsnämnden vill lösa skolfrågan. I söndags samlades ett femtiotal föräldrar för att protestera mot det nedläggningshot som finns mot skolorna. Pernilla Henriksson har barn på Slottsbergsskolan och hon berättar varför hon kom till mötet.

– Det är för att göra både politiker och invånarna här i Frölunda-Högsbo uppmärksamma på vad som händer nu inom skolorganisationen. Att det blir drastiska åtgärder för alla. Och det är våra barn det handlar om och det är vi som måste stå upp för dem när ingen annan göra det, säger Pernilla Henriksson.

– Den här aktionen gör vi för att vi vill helt enkelt inte att skolorna ska läggas ner, säger föräldern Örjan Askedal.

Har ni ingen förståelse för att vi lever i sviterna av en ekonomisk kris och inget område går opåverkat?

– Jag har förståelse för detta men dels så säger politikerna att anslagen inte är mindre än tidigare. Och dels så ser jag inte det centralt. I Stockholm när man pratar om skolan så är visionen världens bästa skola, och då får man stå för det, säger Magnus Folin, förälder.

Vilken eller vilka skolor som ska läggas ner är fortfarande oklart. Politikerna har backat från det tidigare förslaget att lägga ner Slottsbergs och Kavåsskolan.

Nu kan det blir en av de större skolorna i Frölunda/Högsbo som drabbas, säger Rolf Jonsson som har sina barn på Kavåsskolan. Att lägga ner skolor är ingen bra lösning och det får konsekvenser, menar han.

– Om de vill lägga ner en skola, och de inte har bättre planer för var eleverna ska ta vägen. Det är inte klart var min son hamnar om de lägger ner Kavås - och det stämmer för de andra skolorna också. Är det inte klart innan mars så. Jag har satt upp min son på friskola och jag vet att det är många andra som gör likadant. Och det kommer ju att leda till att skolan i Högsbo-Frölunda får ännu sämre ekonomi, säger Rolf Jonsson.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".