Facket kritiska till mystery shoppers

Tidigare idag berättade Västekot om mystery shoppers - personer som låtsas vara kunder men egentligen är anställda för att bedöma servicen i olika butiker. Men systemet med mystery shoppers får nu kritik av facket.

Peter Persson är ombudsman för handels i Göteborg och han menar att det finns risk att anställda pekas ut som dåliga:

– Riskerna är att man använder det som en form av bestraffning, för att komma åt skyldiga och oskyldiga. Man vet ju inte vilken dag en mystery shopper kommer och man har på en del ställen till och med provocerat fram situationer för de anställda i kassan där man tränger sig förbi en annan kund, slänger pengar och så står en annan mystery shopper och kollar hur kassörskan agerar. I mina ögon är det inte giltigt.

Allt fler företag använder sig av mystery shoppers för att få reda på hur kunderna blir bemötta och vad de för för service i butikerna.

Metoden kan vara bra för att utbilda personalen - om den används på rätt sätt, säger handels ombudsman Peter Persson.

– Det som oroar mig är om man använder det på ett felaktigt sätt. Det vi är överens om är att man kan använda det som ett led i en utbildningssatsning för att bli bättre, det är helt okej. Det finns system där man avpersonifierar resultaten ganska bra. Det vi oroar oss för är om man använder det som en bestraffningsmöjlighet istället och det har inget med utveckling att göra utan snarare att man hunsar medarbetare.

Malin Möller och Emma Fagrell jobbar i två av Kungsmässans butiker och de har förmodligen stött på mystery shoppers utan att veta om det:

– När de säger att under den här perioden kan de komma någon så tänker man på att det kan komma någon. Men jag tycker inte det är speciellt farligt säger Emma Fagrell.

– när man vet att de finns här i huset och man inte vet vilka de är, då måste man vara på topp hela tiden. Men är det mycket att göra när de kommer någon dag är det ju inte så kul om de kommer när det är dåligt säger Malin Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".