Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungas fritid kartlagd

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 07.13

Ser på teve, lyssnar på musik och chattar på internet. Det är vad ungdomar gör mest på fritiden. Det visar en färsk undersökning som Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg gjort.

Bland ungdomar som Västekot träffar på stan svarar de flesta likadant vad de gör med sin lediga tid.

– Jag tränar mycket handboll, annars går jag på stan med kompisar. Jag är med i föreningen BK Heid, säger Emma Svensson.

– Jag brukar hänga med kompisar och hålla på med musik, jag spelar lite piano men jag producerar mest egen musik, säger 16-åriga Aresh Mevidi.

Jämnåriga kompisen Jonathan Castillon håller med:

– Jag är också med kompisar och spelar in musik på hans (Aresh, reds. anm.) beats, säger han.

– Jag simmar mycket, säger Frida Lander.

Fritidsvaneundersökningen som syftar att ta reda på vad som lockar att göra på fritiden har genomförts bland 5000 Göteborgsungdomar i grundskolans årskurs 4 till och med gymnasieskolans sista årskurs.

Av de 57 procent som svarat visar det sig att många helst sysselsätter sig med att använda datorn, se på teveprogram och läsa böcker på sin lediga tid.

Att idrotta kommer först på tionde plats. Samtidigt säger sig en fjärdedel vilja bli ledare i föreningar.

Det är ungefär samma svar som framkom i en liknande studie 2005. Med andra ord handlar det främst om stillasittande aktiviteter. Och det blir nu en utmaning för kommun att försöka vända den här trenden.

– Det är allvarligt. Vi måste uppmuntra mer fysisk aktivitet. Vi har de senaste fem åren lagt över en miljard kronor i Göteborg på att bygga nya idrottsanläggningar. Nu har vi byggt upp infrastrukturen. Arenan finns, nu gäller det bara att få dit ungdomarna, säger Helena Nyhus (s), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

En annan utmaning för kommunen är hur man ska gå tillväga för att öka tryggheten utomhus.

– Väldigt många säger att de känner sig otrygga. De väljer bort aktiviteter för att de inte känner sig trygga när de ska ta sig till och från aktiviteter. Det är en stor utmaning hur vi ska lösa detta, säger Helena Nyhus.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".