Tryggare med mer ljus på och kring gångvägen. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Ljusare stad - tryggare stad

Det ska bli tryggare för kvinnor att röra sig utomhus på natten i Alingsås.

Kommunen har fått 580 000 kronor ifrån Boverket för två projekt som ska göra staden tryggare - ur ett jämnställdhetsperspektiv. Då väljer kommunen att satsa stort på ljusdesign.

AnnaKarin Fridh är översiktsplanerare på Alingsås kommun och hon anser att ljuset spelar stor roll för tryggheten.

– En av de viktigaste anledningarna till hur vi uppfattar tryggheten i staden när det blivit mörkt är just ljussättning. Att lysa upp inte bara där man går utan också lysa upp vid sidan om, så att man inte har otäcka skuggor där man inte vet vad som finns.

–  Man känner sig trygg genom att man ser vad som finns omkring en, inte genom att man själv är upplyst. En mörk gångväg där området runt omkring inte är upplyst kan kan göra att staden känns otrygg.

Ljus ligger i fokus när Alingsås ska stärka tryggheten i staden.

Ett av projekten går ut på att studera ett exempelkvarter och analysera tryggheten där - för att mer kunskaper inom kommunen.

I det andra stora projektet är det en ljusdesigner och en genusvetare som ska jobba tillsammans med fem utvalda platser.

Och vad resultatet blir är det ingen som vet, men AnnaKarin Fridh hoppas att de kommer på nya kreativa lösningar som inte prövats förut och att de kan användas även på andra håll i Sverige.

- Jag hoppas att det är nya saker som jag inte kan föreställa mig än. Men klassiska bitar är ju att exempelvis att vid busshållplatser att inte bara hållplatsen är upplyst utan också omgivningen.

Också andra kommuner och myndigheter kan ta efter så att deras kunskaper ökar och även andra städer kan bli tryggare.

Kommer de som bor i Alingsås märka någon skillnad?

– Ja efter ett antal år så kommer det vara genomfört, då kommer man se en skillnad. Och förhoppningsvis också uppleva en större trygghet.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".