1 av 2
Kvinnor efterlyser anpassade redskap till sjöss. Foto: Anna Brodin
2 av 2
Kerstin Hindrum från Svenskt Marintekniskt forum och Tatjana Temm, vd från företaget Ampersand. Foto: Anna Brodin/SR
Båtmässan

Kvinnor vill ha anpassningar

Många kvinnor skulle önska att fritidsbåtar var bättre anpassade efter dem. Det visar en undersökning som föreningen Svenskt Marintekniskt Forum gjort bland 300 personer, tillsammans med nätverket Kvinnor på sjön.

Bland annat upplever många kvinnor att seglarlivet ofta är tungt och att de har svårt att till exempel hoppa i land när båten ska lägga till.

Kerstin Hindrum från Svenskt Marintekniskt forum berättar att tre saker återkom i kvinnornas svar.

– Det handlade om att ta sig i och ur båten, många upplevde detta som tungt, säger hon. De var också oroade över vad som skulle kunna hända om den de var ute på sjön med ramlade över bord. Hur de skulle få upp personen i båten.

Hon berättar att kvinnorna också hade önskemål om utformningen på sittbrunnen.

– Båtliv är ju verkligen att umgås med familj och vänner och så vidare, så att få en optimal utformning av sittbrunnen, det var något som kvinnorna önskade.

Nu har företaget Ampersand kopplats in. Tillsammans med Svenskt Marintekniskt forum ska de försöka ta fram en konceptbåt inspirerad av kvinnornas synpunkter. Tatjana Tamm är vd på företaget.

– Om man får kvinnorna att tycka att det är roligt att vara på sjön, så får man också en större kundbas och det är bra för svenskt båtbyggarbransch.

Så ni ser en stor kundgrupp bland kvinnor helt enkelt?

– Ja, vad vi har förstått är det också är så att i många familjer säljer man segelbåten efter några år, säger hon. Kvinnan säger att hon inte vill tillbringa en sommar till på sjön och vill köpa ett sommarställe i stället. Om man kan få dem att stanna kvar i båtbranschen längre, eller kanske köpa en båt igen, då ökar man ju kundunderlaget.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".