Ida Rehnlund och Linn Andersson tycker att lönerna borde vara lika för alla unga i Göteborg.

Stora löneskillnader för sommarjobbare

Om man går på högstadiet är det ingen självklarhet att få ett vanligt sommarjobb. Vissa stadsdelar i Göteborg ordnar därför egna sommarpraktikplatser för att ge ungdomarna något att göra och en fot in i arbetslivet.

Men ersättningen skiljer sig betydligt åt mellan olika stadsdelar. I till exempel Biskopsgården tjänar ungdomarna dubbelt så mycket som de i Tuve-Säve.

– Jag tycker det är väldigt orättvist för alla är ju typ i samma ålder och borde tjäna lika mycket, säger Ida Rehnlund som går i sjuan på Glöstorpsskolan i Tuve.

Hon får inte söka sommarjobb förrän nästa år. Men hon tycker att lönerna borde ligga på 200-300 kronor om dagen, istället för som idag - 150 kronor för sex timmars arbetsdag.

I Biskopsgården däremot, den stadsdel av de som svarat som har högst löner för de här jobben, tjänar en niondeklassare 50 kronor i timmen, alltså 300 om dagen.

Lars Kindblom är verksamhetschef för Kultur- och fritidsförvaltningen i Tuve-Säve och han säger så här om löneskillnaderna mellan olika stadsdelar.

– Nej, det låter ju naturligtvis inte så bra. Men vi har ju inte tagit hänsyn till det utan vi har ju tagit hänsyn till de ekonomiska förhållanden vi har i Tuve-Säve.

Åtta stadsdelar har hittills uppgett till Västekot att de kommer ordna någon form av sommarpraktikjobb till sina högstadieungdomar, och tio stycken ordnar ingenting. Förra året ordnade till exempel Askim jobb för ungdomar med att fixa och städa på skolor mot en daglön på cirka 100 kronor.

I Södra skärgården kommer man fortsätta som man gjort tidigare år med att ordna en veckas så kallad fixarverksamhet för högstadieungdomar - betalningen är en tredagars lägervistelse.

Även om Ida Rehnlund och Linn Andersson på Glöstorpsskolan i Tuve tycker att lönerna borde vara högre i deras stadsdel, så tycker de att det är bättre att få lite betalt än att inte få nåt jobb alls.

- Jag skulle tagit det jobbet för det är bättre att få lite pengar än ingenting alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".