Snön fortsätter tynga taken

Snötyngda tak på idrottshallar, simhallar och andra större byggnader fortsätter sysselsätta kommunerna i Göteborgsområdet. Taken undersöks nu på bred front - allt för att förebygga och förhindra att de rasar in.

Martin Svensson som är fastighetschef i Mölndal har aldrig varit med om så här mycket snö i sitt arbete.

– Jag har ju varit i fastighetsbranschen i väldigt många år, men så här som det är nu i Göteborg, det har jag aldrig varit med om, säger han. Vi har väl inte så farligt som de har i Uddevalla och längre norrut, men vi vill inte chansa utan vi går över detta nu.

I Göteborg och dess kranskommuner ses nu stora byggnader - såsom ishallar, ridklubbar och idrottsanläggningar - över, i förebyggande syfte.

På Tjörn har manegen vid Tjörns ridklubb varit stängd i några dagar, men nu åter kunnat öppna sedan snön skottats bort från taket.

I Kungälv har taket till idrotts- och evenemangshallen Mimershallen skottats.

Och i Mölnlycke är gymnastiksalen i Högadalsskolan stängd till dess att man fått bort snön från taket. Detta för att nämna några exempel.

Och i Mölndal då, där Martin Svensson arbetar, har snön skottats bort från bland annat Streteredsbadets tak. Taket till simhallen har nämligen olika lutningar, vilket utgör en riskfaktor då mycket snö kan samlas på ett och samma ställe om det börjar blåsa eller tunga partier faller ner vid töväder, säger Martin Svensson.

– Där handlade det om större ansamlingar med snö på taket, som gör att vi inte chansar, utan vi skottar hellre, säger han.

Har detta hög prioritet för er nu?

– Ja, det här har högsta prioritet, det får inte hända något. Det bara är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".