Ökad rättssäkerhet i ny tingsrätt

Från och med nästa vecka blir Göteborg mer rättssäkert. I alla fall om man ska tro lagmännen vid Göteborgs tingsrätt. För då flyttar tingsrätten till det nybyggda rättscentrum på Ullevigatan, alldeles i anslutning till polishuset.

– Med polis, åklagare, kriminalvård och domstol i ett kvarter med så pass stora enheter som det är här, så är vi mycket väl rustade för att hantera både det ena och det andra. Så det är ett väldigt kraftfullt och bra och välutrustat kvarter för rättssäkerheten, säger Stefan Strömberg som är lagman i tingsrätten.

Den fysiska närheten mellan tingsrätten, hyresrätten, polisen, åklagarmyndigheten, ekobrottsmyndigheten och kriminalvården med häktet kommer att ge ökad närhet också i verksamheterna spår lagman Stefan Strömberg. Och med flytten till nya rättscentrum är också ambitionen att rättsprocessen ska bli mer effektiv.

För tidigare har några avdelningar haft hand om tvistemål, alltså mål där parterna inte kan komma överens och några brottsmål, där ett brott är begånget. Men i framtiden kommer samtliga avdelningar att hantera både tviste- och brottsmål. Det kommer att ge en snabbare hantering.

– Det är vår ambition att den ska vara effektivare i den mening att det ska gå snabbare och man ska snabbare att få besked och inte behöva vänta så länge, säger Stedan Strömberg.

Lisa Sofia Larsson
lisa-sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".