Hälleflundran är klassad som hotad art men inte kvoterad. Foto Claudio Bresciani/Scanpix.

Fiskestopp för hälleflundra

Från och med måndag är det förbjudet för svenska fiskefartyg att fånga hälleflundra i Skagerack och Kattegatt. Det är Fiskeriverket som snabbt tagit beslut om så kallad fredning av arten under lektiden - detta eftersom fångsterna ökade kraftigt under januari månad.

Fredningen gäller fram till och med 31 mars.

Hälleflundran leker på bottnar som är minst 300 meter djupa och under vinter och vår.

– De stora fångsterna beror på att  fisken ansamlas på lekplatser där de ska göra nya hälleflundror och får de vara ifred under leken får vi mer hälleflundra att fiska på framöver, säger Martin Rydgren som är handläggare på Fiskeriverket.

Hälleflundran finns på Artdatabankens röda lista över starkt hotade arter och beståndet har minskat senare år.

Den anses som en av de läckraste matfiskarna det tar lång tid innan den kan föröka sig, först efter 7-8 år lägger den rom. Hälleflundran kan bli 50 år gammal och upp emot tre meter lång.

De senaste tio åren har yrkesfisket tagit upp tre ton hälleflundra per år. Bara under årets första veckor har man fångat 10 ton.

Det kan betyda att arten är på väg tillbaka och det gör det än mer viktigt att freda den under lektiden menar Martin Rydgren.

– Kanske är det så att beståndet går upp och besätter tidigare lekplatser. Då är det väldigt viktigt att den får ett skydd så att fisket kan besdrivas på ett mer långsiktigt sätt framöver, säger Martin Rydgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".