Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högvattenhot kan stoppa byggplaner

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 16.17
Inte helt givet bygga nytt nära vatten i framtiden. Foto: Annette Friberg/Scanpix.

Klimatförändringarna kan stoppa byggplaner i Gullbergsvass och andra centrala områden i Göteborg.

En utredning pekar på miljardkostnader för att skydda låglänta områden mot översvämningar vid extremt väder i framtiden.

Kia Andreasson (MP) i kommunledningen tycker inte att kommunen ska bygga nya bostadsområden med höga vallar.

– Med den här nya kunskapen tycker jag inte det är klokt att göra det. Riskerna och kostnaderna är för stora, säger Kia Andreasson.

Är det inte värt miljarder att fortsätta exploatera Göteborg?

– Det finns ställen, till exempel Backaområdet, som inte är lika utsatta. Detta är oerhört dyrt och jag tycker inte att skattebetalarna ska stå för stora investeringar för att några ska bo nära vatten, säger Kia Andreasson.

Kommunen får själv bekosta skyddsvallar om man bygger så nära vatten att det behövs. Enligt utredningen blir det fallet i Gullbergsvass, i Frihamnen och på Ringön. Staten kan ta en del av kostnaden bara om redan befintliga bostäder och samhällsfunktioner hotas. Men socialdemokraten Owe Nilsson menar att kommunen klarar en miljardnota.

– Jag tror att de ekonomiska förutsättningarna kommer att finnas. Det handlar om jätteområden i centrala Göteborg som vi har möjlighet att bebygga och som har ett väldigt stort ekonomiskt värde, säger Owe Nilsson.

Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att fortsätta utreda en rad olika frågeställningar närmare. Det handlar om hur vattennivåer ska kunna hållas nere, t.ex. genom stora pumpanläggningar i vissa områden. Mätstationer ska tas fram för att kontrollera nivåerna. Göteborg ska få en evakueringsplan, som idag helt saknas.

Tidigare har det utretts vilka skyddsbarriärer som krävs för att skydda Göteborg mot översvämningar. I kommunledningens beslut ingår nu att höja skyddsnivån med ytterligare en meter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".