Göteborg

Ingen löneutjämning i kommunen

Göteborgs kommunledning sa igår nej till en kraftig löneutjämning bland de kommunanställda. Västekot har tidigare berättat om förslaget att ingen i kommunen ska tjäna mer än fyra gånger så mycket som den som tjänar minst.

Förslaget från vänsterpartiet har fått stöd från miljöpartiet. Men en utredning visar att det skulle kosta miljarder att höja låga löner till en fjärdedel av högsta lönen. 

Enligt socialdemokraten Owe Nilsson, kan man inte heller sänka de högsta lönerna kraftigt. 

--  Jag tycker i och för sig inte att det är något fel på ambitionen att utjämna löneskillnader, men det skulle innebära att lönesituationen dramatiskt försämras för ledande tjänstemän och tjänstemän på mellannivå. Möjligheten att rekrytera kompetent personal skulle förmodligen minska i Göteborg. 

En annan variant vore att höja de lägsta lönerna, så att många kommunanställda fick ett rejält lönelyft? 

--  Ja. Jag tycker vi ska ha hyggliga löner i Göteborg, men så mycket pengar tror jag inte man har möjlighet att plocka fram. Men diskussionen om att minska löneklyftor är viktig och ska hållas levande. 

Hur skulle du vilja att det gick till då?

--  Ja, det är saker som vi får diskutera och som diskuteras i årliga löneförhandlingar, vilken lönesättning vi ska ha i kommunen. Det är en sak för de fackliga organisationerna och arbetsgivarna.

Enligt en utredning är den högsta heltidslönen bland kommunanställda i Göteborg 97 800 kronor och den lägsta 14 300 i månaden. 

Det skulle kosta 3-4 miljarder kronor att höja lönerna till en fjärdedel av högstalönen och samtidigt behålla viss lönedifferentiering.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".