Nytt samarbete mot nätmobbning

Partille kommun och organisationen Friends samarbetar i ett nytt projekt mot nätmobbning. Tillsammans med organisationer från bland annat Spanien och Rumänien har man fått dela på fem miljoner kronor från EU, pengar som ska leda fram till en modell för att motverka trakasserier av unga på internet.

Åsa Carlsson är regionschef på Friends i Göteborg, och enligt henne är det många föräldrar som hör av sig med frågor om nätmobbning.

Hon säger att föräldrar vet ofta inte hur de ska agera när barnen utsätts för nätmobbning på någon sajt eller community där många ungdomar idag är verksamma.   

Men att stänga ner sidan är inget bra alternativ enligt Åsa Carlsson. Istället för att se problemet som ett teknologiproblem vill man arbeta med värderingar.

– Att stänga ned filter eller sidor gör bara att det blir mer spännande att gå till grannens dator eller fritidsgårdens dator eller vart man nu går för att kolla på de här sidorna. Det handlar om att hitta ett filter hos varje enskild person att man funderar över om det är lämpligt att jag lämnar ut mitt telefonnummer eller min mail eller min hemadress, och att man hela tiden har en tanke över varför man lägger upp vissa saker, säger Åsa Carlsson.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista