Receptfria läkemedel går bra

Handeln av receptfria läkemedel i handeln har fått en bra start. Sedan starten i början på november förra året vittnar man från såväl bensinmackar som stora butikskedjor om en försäljning över förväntan.

Elin Nordqvist jobbar på Pressbyrån på Drottningtorget i Göteborg. Hon upplever att det är fler och fler som frågar efter produkterna. 

– Ja, det är det faktiskt, säger hon. Man lär sig nog att vi säljer det nuförtiden, har man köpt det en gång så kommer de hit och köper det fler gånger.

Vad frågar folk efter mest?

– Det är nog nässprej faktiskt.

På Läkemedelsverkets lista över vilka som sökt tillstånd för att få sälja receptfria läkemedel i Göteborgsområdet syns inte bara de stora butikskedjorna, utan även flera mindre kiosker och servicebutiker har sökt tillstånd. Men Jennifer Richard, hon har fortsatt gå till ett apotek.

– Jag brukar köpa samtidigt som jag hämtar ut andra recept på Apoteket, säger hon. Så då passar jag på att köpa lite annat som kan behövas hemma.

Tror du att du kommer börja köpa detta någon annanstans eller fortsätter du gå till ett apotek?

– Eftersom alla apotek inte har öppet lika ofta som andra butiker som kan sälja det, så kan jag ju tänka mig att man vid nödfall åker ut till någon mack eller så.

 Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".