Göteborg

Utbildas i mänskliga rättigheter

De som företräder Göteborg i kommunens internationella kontakter ska nu utbildas i mänskliga rättigheter efter beslut i kommunstyrelsen.

I takt med att Göteborgs stad utvecklat samarbetet med Shanghai i Kina har frågan om mänskliga rättigheter blivit alltmer aktuell – och känslig. Det har ibland ifrågasatts i vilken utsträckning företrädare för Göteborg väcker frågor om mänskliga rättigheter när främsta syftet med kontakterna är att utveckla handeln.

Just nu planerar en grupp göteborgare i näringslivet och kommunen för medverkan i den svenska paviljongen i världsutställningen i Shanghai från första maj till sista oktober. Samtidigt kommer ständigt nya rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina. Dagsaktuell är en dom på elva års fängelse för regimkritikern Liu Xiaobo, författare till ett demokratimanifest som samlat tiotusen namnunderskrifter. Att domen fastställts kritiseras av människorättsorganisationer och EU, bland andra.

Kommunstyrelsen säger nu att de från Göteborg som deltar i internationellt utbyte ska få särskild utbildning i mänskliga rättigheter. Ett onödigt beslut, enligt vissa i kommunledningen, eftersom det tydligt står i budgeten att mänskliga rättigheter ska genomsyra allt kommunen gör.

Men folkpartiet och den borgerliga oppositionen har ändå fått igenom utbildningen. Vad den sedan kommer att betyda i affärskontakter och utställningspaviljonger i världens största diktatur återstår att se.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".