Avtalsrörelsen

För segt, enligt Unionen

Avtalsrörelsen för fackförbundet Unionen går för långsamt. Det sa Unionens förbundsordförande, Cecilia Fahlberg, när hon idag besökte Göteborg för att möta de förtroendevalda för de stora klubbarna i regionen.

– Det är inte alls den takten vi önskar. Vi har många stora frågor vi vill diskutera och nu rinner tiden iväg, säger Cecilia Fahlberg, förbundsordförande för Unionen.

Det som drar ut på tiden är enligt Cecilia Fahlberg frågan om huruvida man ska ha ett centralt avtal för lönerna eller inte.

– Arbetsgivarna hävdar envist att lönerna ska sättas lokalt. Men att vi sköter normeringen tillsammans är en oerhört viktig fråga för oss, säger hon.

Unionen med en halv miljon medlemmar, är nu mitt uppe i avtalsrörelsen för 2010, en speciell sådan eftersom den kommer efter ett ekonomiskt dåligt år där många företag gått dåligt. Lönekravet på 2,6 procent är lägre än på många år, men rimligt enligt Unionen.

– Det enda vi hört från arbetsgivarna är noll, säger Cecilia Fahlberg.

Noll, vad säger du om det?

– Nej, alltså det är ju ansvarlöst!

Cecilia Fahlberg var här i Göteborg i dag för att de förtroendevalda för de stora klubbarna i regionen.

– Jag är tveksam till hur det går eftersom det går så långsamt på den centrala nivån. Det är tufft nu, säger Sören Karlsson, klubbordförande på Volvo Personvagnar.

Och just tidsbrist är det som också oroar Cecilia Fahlberg.

– Det är ju otroligt många avtal som ska omförhandlas och väldigt många löper ut 31 mars. Vi vill vara först och sätta märket och därför brådskar det, säger hon.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".