Spyker

Aktieägarna godkänner köp

Det blev ett ja till köpet av Saab Automobil på Spyker Cars extrastämma idag. Men inte helt utan knot från den holländska aktiespararföreningen.

Ett allt för riskfyllt köp tyckte aktiespararföreningen som lade ner sina röster när man inte fick reda på vem eller vilka som ligger bakom Tenacis köp av en stor post aktier i Spyker nyligen. Tenaci ägs av Spykers vd Victor Muller men var pengarna kom ifrån, som gjorde det möjligt att köpa ut den ryske bankiren Vladimir Antonov, ville Victor Muller fortfarande inte säga.

Men eftersom de största ägarna gick med på affären så beslöt extrastämman säga ja till att köpa Saab av GM. Däremot blev det inget beslut om att byta namn till Spyker Saab Automobiles. Det sköts upp till Spykers ordinarie årsmöte i mars.

Samtidigt fick Spyker ett positivt besked från den svenska Riksgälden som är klar med utvärderingen av bolaget och är färdig med ett avtalsförslag till en lånegaranti för Saab Automobils lån hos den Europeiska Investeringsbanken. Med den pusselbiten på plats ligger vägen öppen för ett slutligt avtal med GM som Victor Muller beräknar vara klart i nästa vecka.

Det nya bolaget kan komma att börsnoteras i både London och Stockholm och lämna börsen i Amsterdam. 

Frågan om namnändring till Saab Spyker Automobiles har bordlagts till den ordinarie bolagsstämman den 22 april.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".