Västra Götaland

Krogfolk lär sig snacka mat

Nu ska de som jobbar inom restaurangbranschen få lära sig berätta historier om mat och måltider. Kurser i historieberättande erbjuds matföretag i Västra Götaland. 

Nu ska de som jobbar inom restaurangbranchen bli bättre på att berätta historier om mat och måltider.

Deltagarna kommer från olika delar av Västra Götaland och har samlats på Kvänums Mat & Malt.

Först får de berätta pinsamma historier ur sitt yrkesliv för varandra för att träna upp förmågan att berätta historier i den här första av tre kurser kring berättandet, eller storytelling, som Länsstyrelsen i Västra Götaland ordnar i februari.

Ida Junker, som leder kursen, tror att många idag vill ha en helhetsupplevelse när de t ex besöker en restaurang.

– Berättande bygger helt och hållet på upplevelser. Det som händer när man hör en historia är att det utspelas en inre film i huvudet, man får någonting utöver det vanliga. Och det vanliga vi får, det är fakta. Fakta och information travat på varandra och det är tyvärr för det mesta snustorrt.

Och Ida konstaterar att det finns ett stort behov av den här typen av kurser.

– Från måltidsbranschen? Ett jätteintresse!

Jonas Fredman är en av kursens tiotalet deltagare som genom att träna upp berättandet ska bli bättre på att presentera mat. Han jobbar i restaurangen på Grand Hotel i Alingsås och ser att det här med att erbjuda en helhetsupplevelse blir allt viktigare.

– Trenden pekar väl åt det hållet i och med att det blir mer och mer med kravmärkning och närproducerat. Och då vill gästen också veta mer om ursprung, bakgrund och hur man tillagar det helt enkelt, säger Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".