Arbetslösheten

Kungsbacka bra på stöd

Kungsbacka framstår som klart bättre än Mölndal och Lerum på att få ut arbetslösa som haft försörjningsstöd i jobb eller studier.

Jämförelsen är gjord mellan 6 svenska kommuner och avser 2008.

Kommunutvecklaren Ulrika Furby i Kungsbacka förklarar varför just Kungsbacka kommun lyckats väl.

- Jag tror att en av framgångsfaktorerna handlar om att vi har haft ett ganska nära samarbete mellan enheten för arbetsliv och de arbetslivssekreterare som jobbar där och socialsekreterarna. Att man har försökt förutsättningslöst att kartlägga vad individerna har för behov och hitta individuella lösningar.

I Kungsbacka gick nästan 60 procent av deltagarna direkt till jobb eller studier efter avslutad insats medan siffrorna för Mölndal och Lerum låg på dryga 40 procent.

Kungsbacka står sig också bäst när det gäller långsiktiga resultat för gruppen som haft försörjningsstöd. 69 procent var fortfarande egenförsörjande ett halvår efter att de lämnat arbetsmarknadsinsatsen. Lerum låg sämst till med 43 procent.

Men Kungsbacka hade också högst kostnader per deltagare i arbetsmarknadsinsatserna, särskilt för avslutade ärenden. Det här kan ha att göra med att kommunen inte fick någon statlig ersättning för insatser mot arbetslöshet under 2008. Men enligt Ulrika Furby hänger det också ihop med att man haft insatser som varat länge - något hon menar varit bra:

- Ibland kan nog det vara en framgångsfaktor också. Har man stått utanför arbetsmarknaden en lång period behövs det olika insatser för att närma sig och bli attraktiv på arbetsmarknaden igen.

Kan man säga på nåt sätt att mer pengar ger bättre resultat?

- Om man ser till Kungsbackas resultat 2008 så skulle det ju vara så då, säger Ulrika Furby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".