Gertrud

Nätverk hjälper hjärtsjuka barn

Hjärt-Lungfonden kommer hela februari månad att samla in pengar till ett medicinsk nätverk som ska förbättra vården för hjärtsjuka barn.

Nätverket som har döpts till Gertrud kommer att kunna koppla ihop landets mest avancerade barnhjärtkliniker i Göteborg, Lund, Stockholm och Umeå med ett tjugotal mindre barnhjärtkliniker i övriga landet.

Varje år föds det 1000 barn med hjärtfel i Sverige och i Västra Götaland är det nära 200 barn.

– Det är ett stort problem idag att vi inte har folk och kompetens ute på de lokala sjukhusen. Då kan man använda det här videonätverket.

I stället för att barnet skall resa till experten så kan den behandlande läkaren på orten konsultera experten via Gertrud och på så sätt få hjälp med analysen av vilken behandling som bör sättas in eller hur den ska genomföras.

Gertrud kommer att innebära att Barnhjärtvården blir både säkrare och jämlikare och kanske också billigare på sikt.

– Det tror jag men jag tror att den stora vinsten kommer ligga för hjärtbarnen och för hjärtbarnsfamiljerna, säger Roger Höglund.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".