Den misstänkte 18-åringen, höger, med sin advokat Peter Wall. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Två häktade för knivmordet

Två unga killar häktades idag misstänkta för mordet på en 24-årig man i Länsmansgården i lördags kväll.

Båda nekar till att de ska ha mördat 24-åringen men en av dem erkände idag att han utdelat sparkar och slag mot offret den kvällen, det säger åklagaren Håkan Johansson.

– 17-åringen som nu är häktad, han medger ett visst våld, men han bestrider att han har haft för avsikt att döda eller att han befattat sig med kniven. Och 18-åringen bestrider helt och hållet, han har varit på plats men han har inte hanterat kniven, säger Håkan Johansson.

Det var i lördags kväll som den 24-årige mannen blev överfallen och attackerad med en kniv då han stod i en bankomatkö. Han avled morgonen därefter på grund av skadorna. Idag häktades 17-åring och en 18-åring på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Men vem ska som hållit i kniven vill åklagaren Håkan Johansson inte spekulera i, men han säger att alla som varit anhållna har varit på Länsmanstorget i lördags kväll - det visar teknisk bevisning och vittnesmål. De tre andra tonåringarna som tidigare varit anhållna är fortfarande misstänkta för att vara delaktiga i mordet.

– Misstankarna kvarstår mot dem, men de är betydligt svagare. Det är misstankar om delaktighet i mordet det handlar om, säger Håkan Johansson.

Det finns en övervakningskamera vid bankomaten men vad bilderna ifrån den visar vill åklagaren inte berätta.

– Jag vill inte i nuläget uttala mig om vem som utdelat hugget, säger han.

De två häktade killarna verkade tagna under förhandlingarna i rätten idag. Båda nekar till att de skulle ha haft något med mordvapnet att göra, alltså den kniv som polisen hittat. 18-åringens advokat, Peter Wall, säger att det är ett hårt beslut att häkta en ung kille för mord.

– Det tror jag alla kan förstå hur man känner att bli häktad för så här allvarlig brottslighet, så det är ett tungt beslut, säger han.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".