Trängselskatten höjs till 18 kronor. Foto: Roger Blomqvist/SR.
Förslag från utredningsgruppen

Höjd trängselskatt i rusningstid

Den planerade trängselskatten i Göteborg höjs till 18 kronor under rusningstimmar. Det föreslår den utredningsgrupp som utformar skatten.

Gruppen som utreder i samråd mellan olika myndigheter vill ha tre nivåer: 8, 13 och 18 kronor på vardagar från klockan sex på morgonen fram till halvsju på kvällen.

Trängselskatten ändras för att minska trängseln ännu mer under rusningstid och för att dra in ytterligare två miljarder kronor till järnvägstunneln Västlänken, efter Banverkets uppgifter om att den blir fyra miljarder kronor dyrare.

Staten och berörda kommuner (inklusive regionen) ska ta hälften var av paketet, som nu beräknas kosta 34 miljarder kronor.

Per Bergström-Jonsson på Vägverket leder utredningsgruppen.

– Det stämmer att vi har ett ökat intäktskrav på två miljarder extra. Och det löser vi bland annat genom den här avgiften eller skatten blir något högre då. Men också att tidsperioden är 25 år, tidigare hade vi kunnat klara oss på 23, 24 år. Det var våra bedömningar då.

Utredningsgruppen föreslår också att flera passager in och ut ur zonen under en halvtimme eller en timme bara ska kosta EN avgift.

– Pengarna som ska in för att klara investeringarna har blivit lite jämnare fördelat mellan resenärerna.

Gränserna för betalzonen justeras också med nya gränser i Mölndal, på Hisingen och Masthugget för att komma åt smitvägar och uppenbara orättvisor.

Av tekniska skäl - bland annat för att undvika "krockar" med spårvägens kontaktledningar - blir betalstationerna något fler, totalt 44 stycken.

Redan imorgon kommer regeringens förslag som ska ta hänsyn till justeringarna så att politiska beslut kan fattas inom några veckor, i Göteborg på ett extrainsatt fullmäktigemöte den 11 mars.

Men allt behöver inte vara ristat i sten.

– Finns det genuina förbättringsförslag att införa före skatten sätts igång 2013 så är det klart att vi tittar på det.

När är det ristat i sten?

– Aldrig, 2013 startar vi någonting men även det kommer vara möjligt att förändra, säger Per Bergström-Jonsson på Vägverket.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista