Svårt för Röda Korsets insamlingsbössor

Damerna med insamlingsbössorna får ta smällen när de högsta inom Röda Korset gör fel.

Eban Varge jobbar i en av välgörenhetsorganisationens affärer, och hon tror inte det är så kul att stå på gatan för att skramla in pengar längre.

– De äldre damerna här i Röda Korset vill nog inte gå ut med bössor och så. Ute på stan hör man nog mer än vad vi hör här i affären.

– Dom får ju höra det direkt då, att de har så höga löner, och så det här med förskingringen. Men vi får ju säga som så att en människa kan inte fördärva allt för Röda Korset, vi är ju så många som arbetar och tycker det är roligt. Man vill ju inte försvara sig, och det ska vi inte behöva heller.

Vi går ut från affären och bort ett kvarter för att träffa Malin Breitner, föreningskonsulent och en av de som samordnar frivilligverksamheten inom Röda Korset i Göteborg. Också hon har sett att de gamla damerna stannar hemma, men någon flykt Röda Korsets frivilligverksamhet har det inte varit.

– De frivilligas engagemang går på något sätt över debatten. Deras engagemang fortsätter för det är för verksamheten och målgruppen som de brinner.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se