Stort boksläpp för ungdomar

I morgon kommer Göteborgs stadsbibliotek dela ut 700 till 800 pocketböcker till ungdomar som är mellan 13 och 25 år gamla.

Med projektet Värsta boken vill man öka läslusten och du som vill ha en bok får då bege dig till Backaplan, Frölunda torg eller Angereds centrum klockan 14-14.30 i morgon, lördag.

Bibliotikarien Maria Nilsson från Stadsbiblioteket:

– Vi gör boksläppet för att komma ut och synas på sta´n. Det finns ju många ungdomar som inte kommer till biblioteket. Vi vill gärna marknadsföra oss förknippas med något ppoistivt. Det är ju positivt att få en gratisbok.

Vad är det för böcker som ni delar ut?

-- Det är allt från typiska ungdomsböcker som Twillightböckerna. Minos källsbok och Sandor slash Ida. Det finns författare för unga vuxna som Stieg Larsson och John Ajvide Lindqvist så det är stor spännvidd, säger Maris Nilsson.

Visst blir ni glada om de som tar emot en bok bloggar om den?

– Ja, det blir vi. Vi ungdomsboksbibliotikarer i Göteborg har en blogg som heter collaget.blogspot.com. Där får man jättegärna gå in och kommentera böckerna. Sedan vill vi att man i sann bookcrossing-anda för boken vidare. Att man läser boken och sedan lämnar den på en buss, på fritidsgården, i stallet eller var som helst. 

Tror du att man kommer att läsa fler böcker för att man får dem gratis?

– Ja det tror jag om man får boken i ett positivt sammanhang när man träffas oss och snackar med oss. Vi har märkt ,när vi gjort boksläpp tidigare, att man kommer fram och gärna vill ha boktips och prata. Vi har fått jättepositiva reaktioner på våra boksläpp tidigare. svlutar bibliotikarien Maria Nilsson.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se