Moderaterna tycker trängselskatten blir för dyr

Trängselskatten i Göteborg blir för hög, anser Moderaterna. Västekot har tidigare berättat om utredningsgruppens nya förslag med tre olika nivåer under dagen - som mest 18 kronor under rusningstimmarna.

– Ja, 18 kronor är en väldigt hög summa och jag tycker nog att man ska pröva att förlänga betaltiden från 25 år till 30 för att kunna ligga på en lägre avgift säger Jan Hallberg, moderat oppositionsledare i Göteborg och ordförande i Göteborgsregionens kommunförbund (GR).

Vad är då en rimlig nivå?

– Vi har ju pratat tidigare om 10 till 15 kronor och kan man dessutom ha en fri tid på 60 minuter, då man kan passera utan att bli debiterad två gånger, så tycker jag det kan vara en hygglig kompromiss.

15 kronor istället för 18, har det så avgörande betydelse?

– Jag tror att det kan ha betydelse om man strävar efter att hålla nere avgifterna.

En trängselskatt tas ut för att minska trängseln. Är det inte rimligt att man då tar bra betalt i rusningstid?

– Vi har ingen trängsel inne i Göteborg och detta är ingen trängselskatt, den måste bara kallas så. Det här är ett sätt att finansiera 30 miljarder kronor i investeringar.

Hur ser du på förutsättningarna för politisk enighet när det gäller skattenivåerna?

– Vi får diskutera det och slutligen är det regeringen som avgör.

Finns det något som tyder på att regeringen nappar på det?

– Det vet jag inte. Det återstår att se hur duktig jag är i att argumentera.

Socialdemokraten Anneli Hulthén i Göteborgs kommunledning säger till Västekot att hon inte är avvisande till något lägre skattenivåer och trängselskatt i 30 istället för 25 år, som moderaterna vill.

Trafikinvesteringarna beräknas numera till 34 miljarder kronor efter uppgifter från Banverket om en fördyring av järnvägstunneln Västlänken med fyra miljarder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".