Tynnered

Unga blir brandinformatörer

Ungdomar i Tynnered kommer i ett samarbete mellan räddningstjänsten och Tynnereds stadsdelsnämnd att utbildas till brandinformatörer.

Projeket kommer att pågå under hela våren och igår fick ungdomarna bland annat testa på rökdykning och att släcka en brinnande docka.

– Jag heter Ahmed Jamal. Tänk om det brinner på riktigt och jag har blivit mindre stressad när det gäller sådana här situationer och det skulle kanske kunna rädda ett liv om jag är på ett ställe och alla får panik kanske jag skulle kunna ta min sinnen till fullo, ta ner den personen och hjälpa honom.

Magnus Ekdal är brandman på Frölunda brandstation. Han hoppas att projektet skall leda till ökad kunskap om räddningstjänstens arbete och att det i sin tur skall leda leda till en bredare rekrytering av brandmän.

--Vi tror att det kan vara lite mönsterbrytande för ungdomar sen så behöver vi komma ut och tala om vilka vi är, vad vi står för och vad vi gör. Sen hoppas vi att fler ungdomar blir intresserade och att det här kan vara något för mig och så.

Förutom att utbildas till brandinformatörer skall ungdomarna även få delta i ledarskapsutbildning samt kurser i retorik. Ida Folkesson är ungdomshandledare på projektet tryggare Tynnered och hon tror att arbetet kan leda till att ungdomarna får bättre självkänsla.

--För tryggare Tynnereds del så handlar det även om att slussa in ungdomamran i andra verksamheter och för många av de här ungdomarna så har de kanske inte haft så mycket sysselsättning innan och har funnit att det här är jätteintressant. Så så sett kan det även skapa andra framtidsmöjligheter, säger Ida Folkesson.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se