Flyktingbarnens situation

Italien svårt land att komma till

Nästan alla flyktingbarn som fått sin ansökan behandlad i ett annat EU-land innan de kommer till Sverige blir tillbakaskickade dit enligt Dublin-förordningen. Förra året var de allra flesta av de här personerna somalier som skulle skickas tillbaka till Italien och 32 av dem fanns i Göteborg.

Men Italien är ett svårt land att leva i som flykting. det berättar Ahmed, 14 år som varit i Göteborg sen oktober men väntar på att skickas tillbaka till Italien.

– Det var inget bra ställe att vara på. Jag blev illa behandlad av både myndigheter och civilbefolkningen. Man riskerade att bli mördad, misshandlad, vad som helst. Så det är ingen positiv bild jag kan ge av Italien under den tid jag bodde där.

Han berättar om en gång när en grupp italienska ungdomar på mopeder slog till honom i nacken när de körde förbi.

– Det svartnade för ögonen, och jag satte mig på trottoaren. Sen kom karabinjärerna och de kallade mig neger.

Situationen slutade med en sammandrabbning mellan karabinjärerna som är en paramilitär poliskår i Italien och en grupp flyktingar som kommit till platsen.

Margareta Rutgersson är god man åt Ahmed och hon har under senare tid företrätt om tre andra somaliska pojkar som varit i Italien tidigare. Hon säger att de berättat samma saker som Ahmed.

– I Italien blir man misshandlad, går man till polisen får man ingen hjälp. De har ingen god man, de har inget asylboende utan man får själv ordna ett boende och på något sätt se till att man får någon mat att äta.

Christopher Hein är chef för Italienska Flyktingrådet och han menar att det generellt inte är farligt att leva som afrikansk invandrare i italien. Men däremot har det rasistiska våldet ökat under senare tid:

– Det är känt att under de senaste 18 månaderna har rasism och rasistiskt våld ökat i olika delar av Italien.

Idag säger Ahmed att han mår dåligt och har svårt att sova på nätterna.

– Jag skulle hellre hamna i fängelse eller utvisas till Somalia än att utvisas till Italien, säger Ahmed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".