De långa stombussarna har ersatts med kortare och mindre bussar, som lättare kommer fram i snöovädret. Foto: Anna Brodin/SR
Kollektivtrafiken

Inga tidtabeller gäller

Bland sena bussar och inställda tåg är det faktiskt inte bara resenärerna som drabbas. Busschaufförerna får kämpa för att komma fram till hållplatserna.

De stora långa stombussarna, bland annat buss 16 som går till Lindholmen fick tas ur bruk under förmiddagen. Vägarna var för hala för de de stora långa bussarna. I stället fick kortare och mindre bussar sättas in och det var trångt för de som reste till Hisingen under morgonen.

– Nej, de slirar för mycket, säger busschauffören Lisbeth Olausson. Vi kommer inte fram. Det funkar bara inte, då hade varenda gata varit avstängd om vi kört med dem idag. Så jag är glad att jag har en sån här kort buss nu på eftermiddagen.

Men det är inte bara halt på vägarna, busshållplatserna är fyllda av snö och förseningarna är stora. Busschauffören Lisbeth Olausson och hennes kollegor har fått instruktionen: Kör om ni kan!

– Vi försöker ju i den mån det går att hålla tidtabellen, säger hon. Men det finns ju inte planer för en sådan dag som idag alltså. Hela helgen har varit likadan, vi är glada att vi kommer fram över huvud taget. Man får ju ta det lugnt, det är ju inga tidtabeller som gäller en dag som denna.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista