Snöröjning på många platser

Under måndagen skottades det tak och knackades istappar för fullt runt om i Göteborg. En del skolor och förskolor hörde av sig till Lokalförsörjningsförvaltningen om oro för snö och is på deras byggnader, och fler än så fick besök för snöröjning och kontroll.

Snön dunsar ner på innergården till förskolan Bergums framtid i Lärjedalen och får snömassorna kring huset att växa. Och i solen på förskolans sluttande tak går plåtslagarna Ronny Jensson och Peter Ewertsson fastspända i röda säkerhetslinor och skottar snö. Det är ett tungt jobb och för två personer kan det ta en hel dag att skotta två byggnader som de här.

– Ja, jag har skottat nu i nästan tre veckor, från klockan sju till sex.

Blir det några lediga dagar?

– Ja, jag är lite privilegierad. Jag är över femtio så jag får vara hemma på helgerna och vila upp mig, säger Peter Ewertsson.

– Det kanske skulle behövts dubbelt så många egentligen, men så är det inte, säger Ronny Jensson.

På många håll i Göteborg var bemanningen på topp när det gällde snöröjning, och i alla fall ett 60-70-tal skolor och förskolor fick besök för kontroll av snö och is.

Katja Svensson som jobbar på förskolan Bergums framtid berättar att personalen själva hörde av sig till Lokalförsörjningsförvaltningen på grund av snömassorna.

– Vi såg ju att det hängde väldigt mycket snö på ena sidan ut mot gården till och så såg vi att det var någon spricka uppe vid taket så vi var lite oroliga att det kanske skulle hända något.

Medan snön skottades ned från taken blev det istället ännu högre drivor på marken. Så igår blev det inneaktiviteter för barnen - något som 4-åringarna Sofia och Tilda inte verkade ha något emot:

– Man vill alltså att det ska bli sommar och så, säger Tilda.

Är du trött på snön?

– Ja.

– Det är jag med ibland, säger Sofia.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se