Det är oftast inte snön i sig som orsakar ras, menar Carl-Johan Johansson på SP. Foto: Jan-Åke Thorell/SR

"Slarv och tidspress orsak till ras"

Snön är inte orsak till att byggnaderna rasar, utan det handlar om slarv och tidspress i samband med bygget. Det anser Carl-Johan Johansson, chef på avdelningen för bygg och mekanik på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.

Tanken är att SP ska sammanställa information från alla ras som hänt runt om i landet för att dra slutsatser för framtiden.

– Något är fel, men det är oftast inte snöns fel att byggnader rasar, säger Carl-Johan Johansson.

Erfarenheter från Europa visar att orsaken till hälften av alla byggnader som rasar i till exempel snöoväder beror på felaktiga beräkningar. 25 procent kan hänföras till fel i samband med byggnationen. Resten kan vara brister i underhåll och liknande.

– Bara en procent beror på för mycket snö, säger Carl-Johan Johansson.

Det finns marginaler. Han har själv räknat på snötyngden. Låt säga att det är 65 centimeter djup snö. Då blir snövikten 100 kilo per kvadratmeter.

– Byggnormen är i regel 150 kilo per kvadratmeter, så det finns marginal, säger han.

Carl-Johan Johansson vill inte utesluta att det ibland kan handla om byggfusk som gör att byggnader rasar, men oftast har det andra orsaker.

– Det kan vara slarv, okunskap eller tidsbrist.

Jan Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista