Väggarna vek sig inåt när taket rasade in. Foto: Nicklas Odersjö.

Tak på Kållereds ishall rasade

Taket på Kållereds ishall har rasat in. Ingen människa ska ha kommit till skada. Anette Tiitso och Anki Karlsson, förälder, befann sig i hallen när taket började rasa och de klarade sig precis.

Taket rasade vid halv ett-tiden idag.

Anette Tiitso, kanslist i Kållereds sporthall och Anki Karlsson, förälder, befann sig i hallen när taket började rasa men de lyckades snabbt ta sig ut.

– Det började tjuta som ett korsdrag ungefär och då bara tog vi våra saker och sprang. Efter 20 sekunder var vi ute, men alltså det rasade bara, säger Annette Tiitso. 

– Ja, golvet skakade och det kändes som en jordbävning ungefär. Det dundrade och jag trodde inte att jag skulle komma ut, det kan jag ju säga. Det var nog en nära döden-upplevelse, säger Anki Karlsson.

– Väggarna lutar ju inåt och taket har ju precis sjunkit ihop. Det hade varit fruktansvärt om det hade varit någon på isen för de hade nog inte klarat sig, säger Anki Karlsson.

Pelle Dehlin är säkerhetschef i Mölndals kommun.

Nu säger kanslist och andra att det inte varit skottat. Har du tagit fel beslut att inte prioritera Kållereds ishall?

– Ja, om det nu är så att det inte varit skottat så är det självklart så, men oavsett om det var skottat eller inte så var det en felaktig bedömning som var gjord utifall att vi fått den här katastrofala situationen apropå maskinella skador, säger han.

I går stängde Göteborgs kommun alla kommunala idrotts- och fritidshallar, förutom Björlanda idrottshall som nu skottats och inspekterats. Men Möndals kommun hade inte valt att stänga Kållereds ishall, ett beslut som kommunens säkerhetschef Pelle Dehlin ångrar.

– Med facit i hand så var det ett felaktigt beslut att inte stänga våra hallar. Konsekvensen är att vi med omedelbar verkan stänger samtliga byggnader med stora takspänningar, säger han.

En anmälan om arbetsplatsolycka har gjorts av ärendet.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Peo Wenander
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista