Nytt samarbete för hemlösa

Störningsjouren vill bli bättre på att hjälpa hemlösa. Därför inleder de nu ett samarbete med Stadsmissionen, Räddningsmissionen och kommunens fältarbetare.

Bo Strandberg är vd på Störningsjouren och säger att det blir allt viktigare för dem att försöka hjälpa de hemlösa de möter när de åker på larm.

– Då vill vi inte bara komma dit, prata med personen och be personen åka därifrån. Vi vill att de som kan det här allra bäst kommer och erbjuder en sängplats och jobbar med personen genom att ta tag i orsakerna till att man faktiskt sover på ett p-däck eller utomhus.

Störningsjouren kommer bland annat att samarbeta med stadsmissionen. Där är Kent Larsson är utvecklingsledare som är glad för samarbetet och säger att det är viktigt för dem att bli bättre på att hitta personer som går under begreppet hemlösa.

– Det är klart att Störningsjouren är stor och de ser mycket och de kan då vara oss behjälpliga i att säga att i den här fastigheten finns det nån som bor här, eller att vi sett spår av någon som bor och som kan vidarebefordra detta till någon av fältarbetarna som finns både i Stadsmissionen, Räddningsmissionen och kommunens egna fältarbetare.

Förutom möjligheten att hjälpa fler tror Kent Larsson att en av de bästa effekterna med samarbetet blir att man får en bättre överblick över Göteborgs hemlösa.

– Det är ju det här vi skall jobba med, att hitta hemlösa och kartlägga och tala om att så här ser det ut.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista