Partier vill kommunicera på nätet

Socialdemokraterna vill göra som andra partier - kommunicera med väljarna på nätet. Förra veckan höll partiet en kurs om hur det ska gå till, hur man kan använda sig av sociala medier i det kommande valet.

En rundringning till de sex partierna i kommunstyrelsen som Västekot gjort, visar att man ska satsa på utbildning - och att hemsidor, bloggar men också Facebook och Twitter blir allt vanligare sätt att synas på nätet.

– Vi skulle lära ut dels vilka olika sätt det finns att vara med på nätet att det finns olika sociala medier och olika sätta att blogga på. Det finns också många olika sidor på nätet där man kan vara med och kommentera och tycka till om saker och ting, säger Jeanette Werner Linnarsson, Socialdemokraternas kommunikationsombud i Göteborg.

Sociala medier som Facebook och Twitter (en mikroblogg) handlar ju främst om är att föra dialog, att kommentera och utbyta idéer.

Inget parti vill lämna valstugan eller överge gamla sätt att nå väljare men däremot skiljer sig synen på om man kan få fler väljare med ny teknik.

– Syftet är inte främst att få fler väljare utan att hitta fler plattformar att diskutera och prata med väljare, säger Jeanette Linnarsson på Socialdemokraterna.

Partierna anpassar sig efter sin väljarkår. Då en miljöpartist oftast är en yngre kvinna i storstad så behövs sociala medier för att få hennes åsikt och röst, resonerar partiet.

Och Folkpartiet, som nog har de mest otrogna väljarna, säger sig behöva kampanja direkt på nätet. I Göteborg har Folkpartiet därför en ansvarig för sociala medier.

– Absolut, jag är helt övertygad om att flest vänner på internet vinner valet sen är det kanske inte just 2010, säger Pär Gustafsson som är bergsäker på att få fler väljare på det här sättet.

Men äldre politiker, tror du att även de är benägna att använda sociala medier?

– Jag tror inte man ska trycka det på dem, men om man hjälper dem på traven, resonerar Pär Gustafsson.

Han säger att de också har en fullmäktigeledamot, Kerstin Ekman, som är född på 20-talet som nyligen blivit medlem på Facebook.

– Det funkar alldeles utmärkt.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se