17-årig manusförfattare på operan

"Lova och Sam". Så heter manuset som vann Göteborgsoperans manustävling för unga dramatiker. Berättelsen är skriven av 17-åriga Johanna Svalbacke från Trollhättan och hennes manus blir nu en föreställning som ska visas på Göteborgsoperan i december.

– Jag hoppas att man ska bli berörd och tänka efter. Det handlar om ytlighet och att man spelar en roll som man inte är egentligen, säger 17-åriga Johanna Svalbacka från Trollhättan som ligger bakom det vinnande manuset.

"Lova och Sam" handlar om två ungdomar som blir vänner och kommer väldigt nära varandra, trots att de egentligen är ganska olika. Men det var nära att Johanna Svalbacke, som är teaterelev på Uddevallagymnasiet, inte skickade in tävlingsbidraget - hon tyckte att det var för dåligt helt enkelt.

Nu ska "Lova och Sam" bli föreställning på Göteborgsoperan med premiär den 10 december. Rollerna ska göras av ungdomar från närområdet och helst ska musikerna också vara unga amatörer.

– Jag tyckte att vi skulle göra någonting lite annorlunda och öppna upp huset för ungdomar som skulle ha möjlighet att komma in här och utvecklas och lära sig saker, säger Mia Ringblom Hjertner är ansvarig för operans manustävling.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se