Nya antagningsregler gör många besvikna

Toppbetyg inte längre nog

Studievägledarna på Göteborgs Universitet har under året haft besök av besvikna personer som planerat att plugga på något av universitetets populärare program i höst. Det gäller främst de elever som gick ut gymnasiet med högsta betyg före 2003.

De elever som fått MVG i alla ämnen, riskerar trots detta att inte komma in på de populäraste högskoleutbildningarna. För enligt de nya antagningsreglerna räknas deras betyg inte längre som toppbetyg.

Christer Ek är studievägledare på Göteborgs Universitet.

– Jag mött en hel del äldre studenter med toppbetyg som aldrig kommer kunna få dessa meritpoäng, säger han.

Med de nya antagningsreglerna är inte 20,0 högsta betyg längre. Vissa av gymnasieämnena ger nämligen extra så kallade meritpoäng. Totalt kan man samla på sig 2,5 extrapoäng och det nya toppbetyget blir alltså 22,5.

Men de som gick ut gymnasiet innan 2003 får inga meritpoäng. Personerna som hade toppbetyg då kommer därför inte få högre betyg än 20,0. De kommer aldrig kunna mäta sig med de sökande som tagit studenten senare och som kan få upp till 22,5 poäng.

På Göteborgs Universitet kan det komma att krävas att man har 20,0 på en rad olika program.

– Ska man spekulera så är det ju läkarprogrammet, tandläkarprogrammet, psyskolog, jurist, säger Christer Ek. De programmen ligger på 20,0 eller strax under det i dag, så det sannolika är att de kommer hamna på över 20,0.

Vad säger folk när du berättar det här?

– Först tror de jag skämtar, men det är så reglerna är, säger han.

Jenny hade tänkt plugga till psykolog i höst.

– Jag blev faktiskt lite chockad, säger hon. Det kändes som om hela min framtid raserades framför mig. Jag blev nog bara tyst och helt tom.

Hon gick ut gymnasiet 1996 med högsta betyg i alla ämnen. Så när hon nyligen kom på att hon vill plugga till psykolog kändes det självklart att hon skulle ha en bra chans att komma in. Det hon inte visste var att regeringen ändrat reglerna.

– Det känns som att nånting har tagits ifrån mig, det har varit som en försäkring som jag har haft. Jag kan vänta ett tag att plugga, jag vet att jag kan komma in var jag vill och jag tar tid på mig så att jag gör ett bra val när jag väl sätter mig i skolbänken igen, säger Jenny.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Urika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se