Många lämnar ny utbildning

Livsmedelsbranschen är i gungning, Trots ett stort behov av akademiker, har livsmedelsbranschen misslyckats med att locka välutbildad personal.

Om man tar nya laborant-utbildningen vid Högskolan i Skövde som exempel där studenterna bland annat läser livsmedels-vetenskap är vara var tredje elev kvar efter en termin.

– Jag tycker inte att livsmedelsföretagen har varit tillräckligt på alerten vad gäller kompensförsörjning till sin egen industri. Man har heller inte jobbat tillräckligt bra med attraktionskraften, säger tidigare universitetslektorn Gunnar Malmfors.

Avhoppen från Skövdes och SLU:s laborantutbildning, från 15 intagna till idag 5 studerande, talar sitt tydliga språk. Unga vill inte arbeta inom livsmedelsbranschen

Gunnar Malmfors menar att det framför allt är de stora livsmedelsföretagen som behöver förändras. Han säger att det finns chefer som avancerat utan någon utbildning i ekonomi och ledarskap.

– Det handlar framför allt om produktionen. Man frågar sig inte, "kan man göra så här istället". Man bara kör på.

När branschfolk igår diskuterade statusen inom livsmedel vid högskolan i Skövde, hördes tankar om en negativ mediabild där fusk är påstående som förknippas med maten i affären.

– Ska man vara helt krass skulle vi behöva fler dataspel och fler dokusåpor med inriktning på livsmedel. Vi är för långt ifrån maten idag, det finns inte nära oss, säger Anna-Karin Hallgren är informatör på SLU.

Har ni en förtroendekris?

– Ja, det tycker jag verkligen man kan säga.

I livsmedelsbranschen är två procent akademiker, att jämföra med verkstatsindustrins 10 procent. Lönsamheten försämras och fler livsmedelsföretag kommer säljas till utlandet, precis som i fallet med Scan, tror Gunnar Malmfors

– Det finns flera företag som kan befinna sig i samma situation snart, om man inte förbättrar kompetensen.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista