Nya antagningsregler får kritik

De nya antagningsreglerna på Högskolan får kritik från Högskoleverket, som anser att de är orättvisa.

Tidigare idag berättade vi om att studievägledarna på Göteborgs universitet får besök av besvikna personer som inser att deras toppbetyg från innan 2003 är mindre värda än toppbetygen i dag.

– Jag tycker själv att jag har mycket större kapacitet att läsa nu än vad jag hade när jag gick direkt från gymnasiet. Man undrar ju lite vad det är för typ av studerande som regeringen vill ha på högskolorna, säger Jenny som tänkt söka Psykologprogrammet på Göteborgs Univerisitet, som hade toppbetyg från innan 2003.

Nu får de nya reglerna också kritik från Högskoleverket eftersom personer som tagit studenten efter 2003 kan skaffa sig meritpoäng och på så vis få ett snittbetyg på över 20,0, ett betyg som de tagit studenten innan 2003 aldrig kan komma upp till. Leif Strandberg, Högskoleverket.

– Alltså de som gick ut gymnasiet före 2003, de får över huvud taget inte tillgodoräkna sig meritpoäng. Och det måste man se som en orättvisa helt enkelt, säger Leif Strandberg på Högskoleverket.

Varför det?

– Det betyder ju att de har inte likvärdiga möjligheter att konkurrera om attraktiva platser i högskolan helt enkelt.

Och enligt Högskoleverket är det många som tänkt skicka in sina ansökningar i vår som ringer nu och inte vet hur de ska göra.

Men antagningsreglerna drabbar även personer som gått ut senare än -03. De kan tillgodoräkna sig meritpoäng, men har i många fall inte känt till de nya reglerna och därför inte läst "rätt" kurser. Albin Hakegård Roman är en av dom och han är nu orolig över att han inte ska komma in på läkarprogrammet:

– Kommer jag inte in det här året i Sverige så kommer det bli svårare för varje år som går eftersom de som läser nu på gymnasiet är medvetna om meritpoängen och kommer läsa de kurser som krävs. Så då kommer de få högre betyg än vad jag har, säger Albin Hakegård Roman.

Meritpoäng kan man få för exempelvis B och C-kurser i språk och matematik.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".