Betygsreformen

Regeringen avfärdar kritik

Regeringen slår ifrån sig kritiken mot reformen om nya antagningsregler till högskolan. De innebär att de som har gymnasiebetyg från 2003 och framåt får tillgodoräkna sig extra så kallade meritpoäng och lägga till dem till sitt betygssnitt.

Som Västekot rapporterat idag är många med äldre betyg oroliga över att det här innebär sämre chanser för dem att komma in på utbildningar.

Även högskoleverket kallar reglerna orättvisa.

Men regeringen slår undan kritiken.

– När vi genomförde den här reformen så funderade vi naturligtvis på hur övergångsreglerna skulle se ut och när vi tittade på olika lösningar så fastnade vi för alternativet att de som har omfattats av samma kursplan ska omfattas av samma regler. Det har ju blivit en diskussion kring det här och i de allra flesta fall så spelar det här inte så stor roll. Det är i undantagsfall, ett fåtal mycket eftersökta utbildningar  där det i praktiken krävs högsta betyg. Till de allra flesta utbildningar spelar det inte så stor roll, säger folkpartistiske högskoleministern Tobias Krantz.

Du säger att det här berör bara ett fåtal utbildningar där det krävs högsta betyg för att komma in. Men det är ju också de eleverna som har de högsta betygen som drabbas negativt?

– Vi måste någonstans dra gränser, vi måste ha övergångsbestämmelser för annars blir det en helt omöjlig situation att hantera vid antagningen och då har vi valt att sätta gränsen vid de elever som läst samma kursplan.

Men enligt Högskoleverket hade det inte varit något problem att dra den här gränsen tidigare?

– Man kan dra gränsen senare och efter det, men oavsett vilken gräns man drar så misstänker jag att det hade kommit kritiska synpunkter och det får man leva med när man pratar om antagningssystemet, säger Tobias Krantz.

Håkan Montelius