Sharaf hjältar ska granskas mer

Göteborgs Stad slår nu vakt om Sharaf Hjältar, trots att organisationen kvitterar ut mångmiljonbidrag från Europeiska Socialfonden genom att felaktigt uppge kommunen och andra myndigheter som medfinansiärer.

Fryshuset i Stockholm organiserar verksamheten och efter samtal igår med ansvariga är socialdemokraten Dario Espiga i kommunledningen nöjd:

– Jag tror inte det ligger en tanke om bedrägeri bakom. Jag tror att det är dålig kommunikation och att man tog för givet att vi var med utan att fråga oss.

Sharaf Hjältar har en budget på 21 miljoner kronor i tre år för att tillsammans med arbetslösa ungdomar i Göteborg jobba mot hedersvåld.

Europeiska Socialfonden står för en stor del av pengarna på villkor att andra också bidrar, bland dem kommunen och arbetsförmedlingen. Kruxet är att "medfinansiärerna" inte vetat om det.

Kommunen ger visserligen miljonbidrag till Sharaf Hjältar, men till ett helt annat arbete mot hedersvåld i skolorna.

Dålig kommunikation, säger Dario Espiga, men tillägger att polisen har inlett en utredning om grovt bedrägeri.

Även kommunen tänker granska Sharaf Hjältar. Den andra halvan av årets miljonbidrag betalas bara ut om kommunen är nöjd med arbetet i skolan efter en redovisning i april. Det blir avgörande för förtroendet:

– Fortfarande vill vi ha mer redovisning om hur man använt pengarna etcetera etcetera, för att kunna yttra mig om det.

– Det viktigaste är att inte från början kasta ut barnet med badvattnet. Vi tycker att det är viktigt med ungdomar som vågar gå ut och prata om hederskulturer och hedersrelaterade brott. Det är modigt och vi behöver många fler. Men i vilken organisationsform får vi diskutera framöver, avslutar Dario Espiga.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

(FAKTA OM SHARAF HJÄLTAR

Elektra Sharaf hjältar/hjältinnor är en riksorganisation som arbetar mot hedersförtryck med unga människor som målgrupp.

Syftet är att motivera unga killar och tjejer med rötter i hederskulturer att ta avstånd från hedersförtryck.

2007 drog Sharaf hjältar igång verksamheten i Göteborg. Idag finns ett kontor i Kortedala med tio anställda. Lönerna finansieras med bidrag.

Verksamheten ingår i stiftelsen Fryshuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista