Martin Wehrend och Tone Kaspersen vid huset. Foto: Jan Andersson/SR.
kallebäcksvägen

Inte längre risk för takras

Det finns ingen risk för att taket ska rasa in på det niovåningshus på Kallebäcksvägen 19 som utrymts. Räddningstjänsten har tillsammans med ingenjörer besiktat huset.

Räddningstjänsten fick i morse information och larm om att det fanns sprickor i huset som innehåller 64 lägenheter. Polis tillkallades för att spärra av och hjälpa till med att evakuera huset.

– När vi kom till platsen konstaterades vattenläckage och sprickor. Även något tak som sviktade. Vi såg att det kunde finnas rasrisk, säger Svante Carlsson, räddningsledare på platsen.

De boende i huset märkte att allt inte stod rätt till när tapeten såg konstig ut.

– Det var bubblor i tapeten och när jag petade bakom den så var det vatten, säger Martin Wehrend.

Han är orolig över familjens datorer och fotografier.

Har det här att göra med mängden snö på taket?

– Det är en faktor, snön har spelat roll på flera sätt. Man har inte skottat taket och det blir stopp när vattnet rinner av. När vi hade en oklar situation tog vi det säkra före det osäkra och valde att ta ut alla lägenhetsinnehavare till en annan lokal, säger Svante Carlsson.

Hur gick evakueringen?

– Den gick lugnt tillväga. De boende hade förståelse för att vi gjorde såhär.

Vem har kontrollerat huset?

– Jag har haft hjälp av ägarens konstruktör och ingenjörer från Göteborgs kommuns stadsbyggnadskontor som besiktigat fastigheten. De har kontrollerat och det är inga konstruktionsproblem när det gäller hållfastigheten. Det är lite problem med fukt och vatten eftersom att man inte rensat stuprännor.

Bor det gamla människor i huset?

– Det är blandat. En del äldre är hemma men många som bor i huset är naturligtvis på jobbet.

Hur ser det ut i området? Kan det finnas risk för liknande problem i grannhusen?

– Det finns ett generellt problem nu när snön smälter. Det kan inträffa på andra ställen om man inte har skottat taken. Med just det här huset tog vi det säkra för det osäkra och evakuerade för att kunna genomföra en kontroll, säger Svante Carlsson på Räddningstjänsten.

Vid halvett-tiden höll stadsbyggnadskontoret ett möte med de boende. Då avslutade också Räddningstjänsten sin insats.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista