Människan och vår värld i Animalen

Idag har musikalen Animalen premiär på Balettakademin. Det är avgångseleverna från musikallinjen som står på scenen i denna historia som tar upp stora frågor om människan och vår värld.

– Vi är säkerhetstjänsten på den östra och västra sidan. Vi jobbar för att hålla ordning, att försöka hålla dem uppdelade, öst och väst, säger Mala Kyndel.

Hon är en av de som står på scen i den här "musikaliska fabeln" som den kallades i originaluppsättningen, skriven av Tage Danielsson 1979. Då var det kalla kriget som låg i bakgrunden till denna historia där djuren är de som tar ansvar och kallar till kongress för att råda bot på människans dumhet - idag påminner temat mer om det annalkande klimathotet.

Regissören och skolans rektor Ingalill Rask Wagner förklarar varför man valt att sätta upp Animalen:

– Därför att det är en fantastisk musikal och att det faktiskt är en av få svenska musikaler fortfarande. Man kan säga att den är tyvärr väldigt aktuell fortfarande eftersom den handlar om hur vi ska ta hand om vår jord och det är ju minst lika aktuellt fortfarande som det var då.

Joel Almroth spelar rollen som apan och framförde ett solonummer under repititionen igår:

-- Det är ju skrivet för operasångare egentligen så musikaliskt sett är det ganska komplicerat. Men det balanseras upp med att det är så lekfullt, så det har verkligen varit givande för oss, säger han.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se