gårda och olskroken

Många vill bevara gamla hus

Nu närmar sig ödesdagen för den gamla bebyggelsen i Gårda och Olskroken. Många röster har höjts för att bevara byggnaderna och i morgon öppnar en utställning på Stadsmuseet som handlar om hur göteborgarnas protester har lett till att gamla kvarter, som i Majorna, har räddats.

– Det är hemma hos en granne till mig, Magnus. Någon sade att det ser ju ut som vilken lägenhet som helst. Och jag tycker att det är en ganska fin lägenhet med trägolv, försiktigt målat, det är så det ser ut inomhus i Gårda, säger Måns Almered som är fotograf och boende i ett av de gamla rivningshotade landshövdingehusen i Gårda.

Han är också en av dem som ligger bakom utställningen Oktanten på Stadsmuseet som handlar om vilken roll folkopinionen spelat när det gäller att bevara gamla kvarter.

Ämnet är högaktuellt, för om en dryg vecka ska byggnadsnämnen fatta beslut ifall de ska ställa ut det förslaget om ändring av stadsplanen i Gårda och Olskroken - där delar av den gamla bebyggelsen kommer att finnas kvar. Men Måns Almered är besviken. Han vill bevara mer.

– Det vi vill är att man ska beakta de förslag som har kommit in, och framför allt titta på de förslag som innehåller både önskemål om att bygga parkeringplatser och hur man ska behålla huset. För det är en ganska enkel lösning som finns på det, säger han.

Lisa Sofia Larsson
lisa_sofia.larsson@sr.se