sharaf hjältar

Bidrag från ESF stoppas

Europeiska Socialfonden (ESF) stoppar nu utbetalningarna till Sharaf Hjältar i Göteborg. Orsaken är att Sharaf hjältar inte har de medfinansiärer man lovat att ha i ett EU-projekt.

– Det är allvarligt. Det är ju så, att skriver man på en ansökan hos oss, så är det ju en behörig firmatecknare som skriver på. Och då räknar vi med att det man skriver är sant, säger Elisabeth Krantz, regionchef på ESF-rådet i Västsverige.

Hon har begärt ett snabbt klarläggande - annars avslutas EU-projektet som riktas mot arbetslösa ungdomar i Göteborg. Sharaf Hjältar kan då tvingas betala tillbaka 900 000 kronor man fått ut av de nära 9 miljoner kronor ESF-rådet beviljat.

Det skulle vara ett kraftigt avbräck för 12 anställda i Sharaf Hjältar i Göteborg. Fryshuset organiserar verksamheten och att kommuner och andra medfinansiärer i EU-projektet inte känt till det beror på kommunikationsmissar enligt Fryshusets VD Johan Oljeqvist:

– Det är givetvis inte okej att kommunen inte har uppfattat att de är medfinansiärer och vi har trott att de är det, säger han.

Sharaf Hjältar har en budget på 21 miljoner kronor i tre år för att tillsammans med arbetslösa ungdomar i Göteborg jobba mot hedersvåld. Europeiska Socialfonden står för 40 procent av budgeten på villkor att andra bidrar, bland dem kommunen och arbetsförmedlingen.

Göteborgs Stad ger miljonbidrag till Sharaf Hjältar till ett helt annat arbete mot hedersvåld i skolorna. Även kommunen tänker granska Sharaf Hjältar och hela årets bidrag betalas ut först om kommunen är nöjd med en redovisning i april.

En polisutredning har startat, men Johan Oljeqvist säger att det inte finns någon dubbelfakturering eller andra oegentligheter. Verksamheten fungerar, menar han och han hoppas i efterhand få medfinansiärer till EU-projektet:

– Alla i rörande överens om en sak; verksamheten behövs och den är bra. Det finns ett jättestort behov för den här verksamheten i Göteborg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

FAKTA

Elektra Sharaf hjältar/hjältinnor är en riksorganisation som arbetar mot hedersförtryck med unga människor som målgrupp.

Syftet är att motivera unga killar och tjejer med rötter i hederskulturer att ta avstånd från hedersförtryck.

2007 drog Sharaf hjältar igång verksamheten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.