Isläget

Många fiskare arbetslösa

Rekordmånga fiskare söker nu ersättning hos a-kassan. Sveriges fiskares arbetslöshetskassa har hittills i år betalat ut dubbelt så mycket, jämfört med vad de hade gjort vid samma tid förra året.

 Rekordmånga fiskare söker nu ersättning hos a-kassan. Sveriges fiskares arbetslöshetskassa har hittills i år betalat ut dubbelt så mycket, jämfört med vad de hade gjort vid samma tid förra året.

Orsaken är den kalla vintern och att fiskebåtarna inte kan ta sig ut på grund av isläget. En av dem som drabbats är kräftfiskaren Kenneth Gustavsson från Träslövsläge utanför Varberg.

– Det går inte, det är för mycket is. Det är några stålbåtar som har försökt men det funkar inte.

Vad får du göra istället?

– Jag får gå hemma och stämpla och är arbetslös.

Hur känns det att behöva stämpla?

– Nej, det är skit för man har ju ingen inkomst och båten kostar ju varje dag då den ligger där den ligger, säger han.

Leane Leinsdorf är kassaföreståndare på Sveriges fiskares arbetslöshetskassa. Enligt henne är mer än hälften av deras cirka 700 medlemmar nu arbetslösa, rekordmånga på grund av isläget för att fiskarna inte kan ta sig ut med sina båtar.

– Vi får in väldigt mycket ansökningar, särskilt då för ishinder som vi inte har märkt av på väldigt många år, inte sedan 80-talet har vi sett så här mycket ansökningar.

Hur mycket har ni betalat ut?

– Om vi jämför med vad vi betalade ut förra året under januari och februari så är det en fördubbling. Och förra året hade vi knappt betalat ut någonting för ishinder alls, alltså under 100 000 kronor totalt och vi har redan betalat ut 1,2 miljoner just för ishinder. Totalt har vi betalat ut 4 miljoner, jämfört med 2 miljoner totalt för samma period förra året. Om man ställer det i relation med att vi betalade ut 15 miljoner för hela 2009 så förstår man vartåt det lutar och vi ser ju på ansökningarna som kommer in här att det mattas inte precis av utan det byggs snarare på, säger hon.

Maja Jerosimic.
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".